SASO
Sankt Annæ Symfoniorkester
Man skal passe på, at det ikke bare bliver ”yet another concert”

Af Andrea Hoffmann

 

Stinus er 16 år og går i 1. MGK på Sankt Annæ Gymnasium. Han er opvokset i Albertslund og har spillet Cello i 10 år. Allerede inden skolealderen var den unge Stinus blevet introduceret til forskellige instrumenter på Albertslund Musikskoles musikalske værksted.

 

– Jeg husker den uge, hvor cellolæreren på Albertslund Musikskole, Maria Minculescu, kom ind med cello’erne i små størrelser, og vi fik lov til at sidde og stryge frem og tilbage. Jeg husker den der store klang, og jeg syntes virkelig, det lød godt, fortæller Stinus.

 

FIK GLÆDELIG OPRINGNING

Den oplevelse gik Stinus hjem og fortalte til sine forældre, og derfra gik ikke lang tid, før Stinus fik sin første rigtige prøvetime, og siden da har han gået hver uge hos den samme lærer i 10 år – en lærer, som han henad vejen har fået et nært forhold til.

Dermed var vejen banet til at søge ind på MGK linjen på Sankt Annæ Gymnasium. Stinus kom dog ikke igennem nåleøjet i første omgang, men kom på venteliste og startede derfor i almindeligt grundforløb i gymnasiet, men blev kort efter skolestart ringet op af den klassiske MGK-koordinator. En anden elev havde fortrudt sin plads og sprunget fra.

Pladsen var Stinus’ – hvis han ville have den.

 

– Jeg havde i forbindelse med min beslutning om at søge optagelse på MGK ændret min holdning til musikken, mine ambitioner og den måde jeg øvede på. Selvom jeg ikke blev tilbudt en plads umiddebart efter optagelsesprøven i foråret, men kom på venteliste, fortsatte jeg med at øve konsistent og tage ambitionen om at blive professionel musiker seriøst. Det var derfor lidt som et mirakel for mig at få den opringning om at få tilbudt en plads efter den første uge på Sankt Annæ Gymnasium. Jeg følte og føler mig stadig utrolig heldig – ikke bare for at få pladsen alligevel, men også i høj grad for den støtte, jeg har fået fra folk som f.eks. min tidligere og nuværende cellolærer og mine forældre, der alle har betydet rigtig meget i denne her proces.

 

Stinus’ intensiverede øvning bar altså frugt, og da en anden sprang fra og efterlod en ledig plads, var han pludselig både MGK-elev og en del af Sankt Annæ Gymnasiums symfoniorkester SASO samtidig med, at han var aktiv i Albertslund Symfoniorkester.

 

SASO øver

FOTO: Thea Anthony

 

VEJEN TIL SASO

 

Stinus blev opfordret til at søge ind i SASO af en ven fra Albertslund Symfoniorkester, som allerede spillede i SASO og gik et par klasser over Stinus på den klassiske MGK-linje. Inden selve optagelsesprøven havde han mødt Frederik, dirigent og leder af SASO, til et intromøde, og det husker han som meget positivt og nede på jorden.

 

Jeg kan huske, at jeg gik hjem og tænkte: ”Ej hvor er han sød Frederik”. Han fik os beroliget og fortalte os, hvordan vi kunne forberede os bedst muligt til optagelsesprøven, og hvordan det kunne blive en god oplevelse, så på selve dagen var jeg ikke særlig nervøs, men rolig og kunne fokusere på musikken. Og det BLEV også en rigtig god oplevelse.

 

Stinus spillede første sats af Elgars cellokoncert, og hans præstation imponerede så han fik en plads i Sankt Annæ Gymnasiums Symfoniorkester. Heldigvis fik han også en MGK-plads tilbudt samme uge. I det halve år der er gået siden da, har der da også været drøn på.

 

– Det har været lidt surrealistisk og jeg har ikke rigtig haft nogen opfattelse af tid, fordi der er sket så sindssygt meget siden september sidste år. Der har været rigtig meget arbejde, fordi jeg har forpligtet mig til en ambition om et bestemt musikalsk niveau, så der har været fyldt med masser af musik og en lille smule gymnasie,

fortæller Stinus, der ligesom alle andre 1.g’ere – også skal passe sine ”almindelige” lektier, stifte nye bekendtskaber og være en del af et aktivt socialt fællesskab. Men når man elsker det, man laver, så føles det trods alt ikke så hårdt. Eller rettere: det er hårdt på den gode måde.

 

– Jeg elsker at spille i ensemble og symfoniorkester. Det har jeg altid godt kunne li. Det er en kæmpe oplevelse – nærmest til hver prøve. Udover fællesskabet og det sociale, så er det SÅ musikalsk givende. Der har også allerede være nogle store oplevelser med live koncerter. Vi spillede fx. første og anden sats af Shostakovichs 5. symfoni, Bartok og Mendelsohn i efteråret sammen med solisten Kreeta (Kreeta-Julia Heikkilä, red), og det var en kæmpe oplevelse, ligesom da vi spillede med Fredensborg Slotskirkes Pigekor til Kirkeministerens julekoncert i december. Det var sindssygt fedt.

 

Adspurgt hvad det har givet ham musikalsk at starte i SASO og på MGK tøver Stinus lidt, før han svarer:

 

– Det hele var været så intenst, siden jeg startede i efteråret, så jeg har ikke rigtig haft lejlighed til at stoppe op, men der er alligevel øjeblikke, hvor jeg oplever, at en masse ting i mit spil er blevet lettere, eller jeg lige pludselig kan spille nogen ting, som jeg ikke har kunnet før. Jeg får også god generel feedback af mine undervisere på min udvikling, og det er selvfølgelig rigtig rart.

 

Stinus øver i SASO

Foto: Andrea Hoffmann

 

 

”FEDT – EN EKSTRA KONCERT – OG TI EKSTRA PRØVER”

 

Siden interviewet med Stinus i starten af februar, har SASO øvet intensivt og forberedt sig på en koncertturne her i marts til en række jyske byer.

 

– Netop turnéerne er utrolig vigtige for orkesteret og for de unge musikeres udvikling. Turnéerne giver vores musikere en unik mulighed for at spille koncerter i nogle af Danmark og Europas bedste koncertsale. Turnéerne udvikler de unge musikalsk og deres evner til at arbejde sammen som et kollektiv i skiftende omstændigheder, og de tjener som en vigtig belønning for de mange timer i øvelokalet og den store flid til orkesterprøverne, fortæller Frederik Støvring, orkesterchef og dirigent for SASO.

 

SKAL SPILLE PÅ GL. SCENE

Når SASO er tilbage efter turneen, så venter endnu en stor begivenhed, nemlig at akkompagnere elever fra Det Kongelige Teaters Balletskole i en særlig jubilæumsforestilling på Det Kongelige Teaters Gl. Scene i forbindelse med arrangementet ‘Store Balletskoledag’.

Stinus blev spurgt om, hvad det betyder for ham at skulle spille på Gl. Scene og som 16-årig opleve at være en del af balletskolens jubilæumsforestilling.

 

– Jeg glæder mig selvfølgelig til den begivenhed også, men jeg har faktisk ikke haft tid til at reflektere så meget over lige netop det arrangement. Man plotter jo bare datoen ind i kalenderen og tænker: ”Fedt endnu en koncert, men også 10 ekstra prøver…og noget nyt repertoire.” Men man skal passe på, at det ikke bare bliver: ”yet another concert”, men at man husker det for det specifikke, og når at glæde sig til det. Det er en stor del af det, siger Stinus.

 

Læs mere om balletskolens jubilæumsforestilling her

 

Stinus øver i SASO

Foto: Thea Anthony

 

 

 

KALENDER OG NYHEDER
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Tirs 01.11.2022 / kl. 19:30
  Christians Kirke, Strandgade 1, 1401 København K
  Expired: Efterårskoncert – Drømme og nordlys
  Den prisbelønnede danske sopran Louise McClelland Jacobsen gæster for første gang Sankt Annæ Symfoniorkester med fire sange af Grieg for sopran og orkester.
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Man 31.10.2022 / kl. 19:30
  Sankt Annæ Salen
  Expired: Efterårskoncert- Drømme og nordlys
  Den prisbelønnede danske sopran Louise McClelland Jacobsen gæster for første gang Sankt Annæ Symfoniorkester med fire sange af Grieg for sopran og orkester.
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Man skal passe på, at det ikke bare bliver ”yet another concert”
  Han er 16 år, går i 1. MGK og har fået en eftertragtet plads i SASO. Læs interviewet med den unge cellist Stinus
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Fre 27.05.2022 / kl. 20:00
  Tivolis Koncertsal
  Expired: 25-års Jubilæumskoncert
  Et år forsinket kan vi nu endelig invitere til et brag af en jubilæumskoncert i Tivolis Koncertsal
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Ons 01.12.2021 / kl. 16:30
  Holmens Kirke
  Expired: Kirkeministerens Julekoncert
  Kirkeministeren indbyder regering, folketing, presselogen og andre interesserede til en stemningsfuld julekoncert.
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Ons 13.10.2021 / kl. 19:30
  Sankt Annæ Salen, Sankt Annæ Gymnasium, Sjælør Boulevard 135, 2500 Valby
  Expired: Offentlig Masterclass – Kreeta-Julia Heikkilä
  Kom med ind i værkstedet og mød tre talentfulde strygere arbejde med en inspirerende og dygtig lærer!
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Søn 27.03.2022 / kl. 14:00
  Det Kongelige Teater, Gl. Scene
  Expired: Det Kgl. Teaters Balletskole 250 år
  Vi fejrer 250-års fødselaren ved en fælles forestilling til Store Balletskoledag på Det Kgl Teaters Gl. Scene
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Man 14.03.2022 / kl. 19:30
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Man 01.11.2021 / kl. 19:30
  Sankt Annæ Salen, Sankt Annæ Gymnasium, Sjælør Boulevard 135, 2500 Valby
  Bartok, Mendelssohn og Shostakovich
  Vi starter vores 25(+1!)-års jubilæumssæson med koncerter, hvor vi spiller værker af Mendelssohn og to af det 20. århundredes vigtigste komponister; Bartok og Shostakovich.
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Søn 31.10.2021 / kl. 15:00
  Hellig Kors Kirke, Agerskellet 10, 4040 Jyllinge
  Expired: Bartok, Mendelssohn og Shostakovich
  Vi starter vores 25(+1!)-års jubilæumssæson med koncerter, hvor vi spiller værker af Mendelssohn og to af det 20. århundredes vigtigste komponister; Bartok og Shostakovich.
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Man 02.11.2020 / kl. 19:30
  ONLINE KONCERT
  Expired: Symfonikoncert – STREAMES ONLINE
  Mahler, Bruckner og Borodin
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Man 04.11.2019 / kl. 19:30
  Messiaskirken, Hartmannsvej 46, Charlottenlund
  Expired: I Naturens Rige #1
  Naturens kræfter ifølge Beethoven, Smetana og Mendelssohn
 • Sankt Annæ Symfoniorkester
  Tirs 05.11.2019 / kl. 19:30
  Timotheuskirken, Valby
  Expired: I Naturens Rige #2
  Naturens kræfter ifølge Beethoven, Smetana og Mendelssohn