SASO
Sankt Annæ Symfoniorkester
25-års Jubilæumskoncert

LUMBYE: En Festaften på Tivoli

NIELSEN: Pan og Syrinx

NIELSEN: Saul og David, Forspil 2. akt

— pause —

SHOSTAKOVICH: Symfoni nr. 5, op. 47

Sankt Annæ Symfoniorkester
Frederik Støvring Olsen, dirigent

Entré: Koncerten er inkluderet i entréen til Tivoli

Kort om programmet (af Frederik Støvring Olsen):
Vi har sat alle sejl til til denne jubilæumskoncert, og vi udvider orkesteret med tidligere elever, MGK-elever og studerende fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Vi starter koncerten med en hyldest til den koncertsal, som har lagt rammerne for vores sommerkoncerter gennem det meste af orkesterets historie. I ‘En Festaften på Tivoli’ beskriver Lumbye folkelivet i toner og stemninger i forlystelseshaven. På den måde er der en lang række citater fra bl.a. Pantomimeteaterets repertoire, forskellige børnesange, og der er også et uddrag fra 1. akt af balletten Giselle.

I Pan og Syrinx viser Nielsen sig fra sin poetiske side. På en nærmest uvirkelig og intim måde beskriver han, hvordan Pan jagter nymfen Syrinx gennem skoven, og hvordan Syrinx får hjælp af havnymferne til at undslippe Pan. Resultatet af jagten bliver Pan-fløjten, og derfor spiller blandt andet træblæserne en ikke helt uvæsentlig rolle i stykket.

Forspillet til 2. akt af Saul og David er en klassikker for ungdomssymfoniorkestre, og det er typisk det første orkesterværk af Carl Nielsen som de helt unge musikere spiller.

Shostakovich 5. Symfoni er vel nok det klassiske værk fra det 20. århundrede, der er omtalt, gennemanalyseret og debatteret aller mest. Det er et af de få værker, der stadig har evne til at starte ophedede diskussioner mellem musikere eller forskere om værkets betydning, dets originalitet og om symfonien slutter i ‘triumf’ eller ‘tvungen fejring’ – eller for at sige det helt enkelt; om symfonien har en glad eller trist slutning.
Det er ikke kun ved de højere akademiske institutioner, at symfonien bliver dissekeret – på gymnasieniveau er det et yndet valgt værk under 3.g’ernes store tværfaglige skriftlige opgave, SRP fordi historierne om forholdet mellem Stalin og Shostakovich med 5. symfoni i centrum den dag i dag er fascinerende at fordybe sig i.
Til opførelsen af Shostakovichs 5. Symfoni udvider vi orkesteret med tidligere medlemmer, MGK-elever og studerende fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.